blog

Vlastní bydlení nebo pronájem?

FND reality 22.02.2022

Vlastní bydlení nebo pronájem?

Jak zjistit, kdy se vám vyplatí pořídit si vlastní bydlení nebo pronájem?

Ukazatelem může být podíl ročního nájmu z prodejní ceny. Při jaké hodnotě se vám spíš vyplatí pronájem oproti hypotéce závisí na několika faktorech: výše úroků z hypotéky, inflace a zhodnocení úspor. V případě, že úrok hypotéky činí 3 %, inflace se pohybuje na 2,5 % a podaří se vám investovat s 5% úrokem, tak se bydlení v nájmu vyplatí, pokud za něj za rok zaplatíte max. 2,8 % z ceny nemovitosti.

V takovém případě si díky rozdílu mezi nájmem a splátkou hypotéky během 30 let našetříte tolik peněz, že budete mít prostředky na bydlení dalších 20 let.

Např. 75metrový byt v cihlovém domě na Praze 6, nebo v Brně-střed, stojí v průměru 9.557.100 Kč. Banky po žadatelích o hypotéku většinou požadují, aby měli vlastní prostředky ve výši 20 %, tj. 1.911.420 Kč. Výše úvěru by tak byla 7.645.680 Kč a při splatnosti 30 let a úroku 3 % vychází splátka na 32.234 Kč.

Teď si představte, že za nájem v tom samém bytě zaplatíte 19.650 Kč (bereme jen nájem bez poplatků, protože poplatky musíte platit i ve vašem vlastním bytě). Rozdíl mezi splátkou hypotéky a měsíčním nájemným činí 12.584 Kč. Pokud se rozhodnete pro bydlení v pronájmu, můžete investovat své úspory, které byste jinak dali za koupi, a k tomu každý měsíc přidat rozdíl mezi nájemným a splátkou hypotéky. Při 5% zhodnocení byste tak po prvním roce měli již 2.062.434 Kč.

Po 30 letech, kdy byste jinak doplatili hypotéku, máte naspořeno 13.216.175 Kč (v dnešních cenách je to 6.183.641 Kč, v případě 2,5% inflace). Tyto peníze vám vydrží dalších 30 let v důchodu i přesto, že z nich každý měsíc platíte zvyšující se nájem.

Autor: Petr Pilát

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Při prodeji zajistíme kompletní servis: administrativu, reklamu a právní servis.


Vy hledejte nové bydlení

PROFESIONALITA

PROFESIONALITA

Profesionální makléř odvede maximum od focení nemovitosti přes prohlídky po prodej.


Vy čekáte na peníze

REKLAMA

REKLAMA

Vaši nemovitost během prodeje propagujeme nejen v realitních katalozích.


Buďte vidět

DŮVĚRA

DŮVĚRA

Můžete se na nás spolehnout. Doladíme s vámi všechny drobnosti při koupi nebo prodeji.


Nestresujte se

FINANCOVÁNÍ

FINANCOVÁNÍ

Ve spolupráci s FND Finance, vám pomůžeme s financováním koupě nemovitosti.


Vše na jednom místě