blog

Prodej souběhem: Prodejte svou nemovitost a zůstaňte v ní bydlet i nadále

FND reality 28.04.2022

Prodej souběhem: Prodejte svou nemovitost a zůstaňte v ní bydlet i nadále

Chcete velkou nemovitost vyměnit za menší? Menší za větší? Starou za novou? A navíc ve své stávající i nadále až dva roky bydlet? Pokud ano, nabízíme vám hned několik řešení.

Jak pro prodávajícího, tak i kupujícího plyne řada výhod. Prodávající může ve své nemovitosti i nadále bydlet. Nemusí tedy řešit starosti s hledáním nového nájmu. Zároveň bude stále bydlet v prostředí, které dobře zná.

Kupující si pořídí nemovitost za nižší cenu, než za jakou by nemovitost koupil za dva roky. Zároveň si tak může zajistit pasivní příjem, který může využít pro osobní spotřebu nebo na splátky hypotéky.

Jak to probíhá v praxi z pohledu prodávajícího

Prodávající může ve své nemovitosti i nadále bydlet, a to formou nájmu. Nemusí tedy řešit starosti s hledáním nového nájmu a dvojím balením a stěhováním. Zároveň bude stále bydlet v prostředí, které dobře zná a nemusí se přizpůsobovat přechodnému bydlení.

Můžete si zvolit, jestli takzvané nájemné hradit novému majiteli nebudete a bydlení si „předplatíte“ tím, že dostanete nižší částku z prodeje nemovitosti. Nebo dostanete po uskutečnění prodeje celkovou částku, ale měsíčně budete platit standardně nájem.

Další výhodou je, že na výstavbu nového domu takto získáte peníze z prodeje hned na začátku a můžete si tak zafinancovat výstavbu z vlastních zdrojů. Nemusíte se tedy trápit s vyřizováním hypotečního úvěru, pro jehož získání byste museli pravděpodobně stávající nemovitost dát do zástavy a tudíž byste ji ale nemohli prodat. 

Standardní doba prodeje 6 měsíců. Během tohoto období mohou již probíhat přípravné práce: vyhledání stavebního pozemku, vypracování kompletní projektové dokumentace, administrativa s úřady, řešení financování, zahájení výstavby aj.

Jak to probíhá v praxi z pohledu kupujícího

Proč si koupit nemovitost, ve které budou původní majitelé až dva roky bydlet? Důvodů může být hned několik. Jedním z nich je investice a současná cena nemovitosti. Cena nemovitostí prokazatelně roste a kupní cena stejné nemovitosti může být za dva roky o hodně vyšší.

Zároveň si koupí takové nemovitosti zajistíte pasivní příjem z nájemného, které vám stávající majitelé budou měsíčně platit nebo se o danou částku poměrově sníží kupní cena. Tuto možnost uvítáte zejména ve chvíli, pokud byste jako hlavní zdroj pro pořízení nemovitosti využili hypoteční úvěr - při nižší kupní ceně na něj tzv. snadněji dosáhnete. Peníze z nájemného následně můžete využít například na úhradu splátky hypotéky. Zároveň ponížením kupní ceny o stanovené nájemné získáte jistotu pro případ, kdyby nájemník nechtěl nebo nemohl nájemné platit.

Dále tím získáte jisté nájemníky minimálně na dva roky, kteří během tohoto období budou např. hledat stavební pozemek, čekat než se jim postaví nový dům nebo dokud nenajdou jinou nemovitost.

Vše je řádně ošetřeno smlouvami a zároveň je i na dohodě mezi majiteli, jak dlouho nájem bude trvat. 

O vše se postaráme

Po celou dobu řešení vám bude k dispozici realitní makléř, který zastává velmi důležitou roli. Věnuje se prodávajícímu i kupujícímu, zajistí kompletní právní servis a smluvní dokumentaci, advokátní úschovu, provede návrh na vklad do katastru nemovitostí, pomůže s přepisem energií a dalšími činnostmi, které během řešení nastanou.

Pokud chcete prodejem stávající nemovitosti financovat výstavbu rodinného domu, vyřídíme kompletní projektovou dokumentaci, administrativu s úřady, pomůžeme s případným dofinancováním a pojištěním nemovitosti, stavby nebo domácnosti.

Proč jít do toho? Protože…

    • můžete dále bydlet ve stávající nemovitosti
    • peníze z prodeje nemovitosti získáte na začátku
    • investice do nemovitosti je vždy výhodná
    • si zajistíte pasivní příjem z nájmu
    • získáte jisté nájemníky na dva roky
    • vše je řádně smluvně ošetřeno
    • zajistíme kompletní servis

Autor: FND Reality

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Při prodeji zajistíme kompletní servis: administrativu, reklamu a právní servis.


Vy hledejte nové bydlení

PROFESIONALITA

PROFESIONALITA

Profesionální makléř odvede maximum od focení nemovitosti přes prohlídky po prodej.


Vy čekáte na peníze

REKLAMA

REKLAMA

Vaši nemovitost během prodeje propagujeme nejen v realitních katalozích.


Buďte vidět

DŮVĚRA

DŮVĚRA

Můžete se na nás spolehnout. Doladíme s vámi všechny drobnosti při koupi nebo prodeji.


Nestresujte se

FINANCOVÁNÍ

FINANCOVÁNÍ

Ve spolupráci s FND Finance, vám pomůžeme s financováním koupě nemovitosti.


Vše na jednom místě