blog

Jak se dělá odhad nemovitosti?

FND reality 23.09.2022

Jak se dělá odhad nemovitosti?

Známe to všichni, každý o tom už slyšel a stejně nám to někdo pořád připomíná. Nemovitost je veliká investice a člověk si musí dát dobrý pozor, aby jej to nakonec velmi nezabolelo. Ano víme to, bereme to v potaz. A víme i to, na co se zaměřit.

Právní stav nemovitosti

Prověření právního stavu nemovitosti je nesmírně důležitou součástí koupě. Spoustu Vám toho napoví už List vlastnictví v katastru nemovitostí, který slouží jako dokument k zaznamenávání formálních údajů o nemovitosti. Důležité je zkontrolovat, jestli je nemovitost vedená jako bytová/nebytová, zda na ní nejsou exekuce, nebo věcné břemeno. V takových případech to totiž s koupí není jen tak. Pokud si chcete pořídit družstevní byt, zjistěte si, jak je na tom tzv. anuita, neboli nesplacené jistiny. To je potřeba pro banku, která většinou nemá problém poskytnout hypotéku na družstevní byt, ovšem za předpokladu, že je anuita již splacená. Toto si zjistíte nejlépe na družstvu. U družstevního bytu je ovšem dobré zmínit, že si nekupujete byt, ale pouze právo k jeho užívání. Takový byt je sice levnější a neplatíte daň z nemovitosti, ale opravdu důkladně si pročtěte družstevní pravidla.

Skutečná velikost

Nezřídka se stává, že v inzerátech bývají, řekněme, nepřesné informace o velikosti obytné plochy. Větší byt je samozřejmě atraktivnější. Často bývají v takovém inzerátu započítané i užitkové plochy jako terasy, sklepy apod. Při prohlídce si můžete vše přeměřit, ale skutečnou výměru si můžete zjistit třeba z předpisu záloh za energie, případně tzv. evidenčního listu.

Technický stav

U nových nemovitostí by většinou neměl být problém, ale opatrnost je na místě. U starších staveb by bylo dobré zkontrolovat elektriku, vodu, plyn… zkrátka veškeré inženýrské sítě. Plísní na stěnách si pravděpodobně všimnete, ale mohly být nedávno odstraněné a zejména u starých nezateplených nemovitostí se může plíseň vracet. Je dobré se o tom informovat.

Snadno se to řekne, ale co když tomu nerozumím? Není nic snazšího, než si pozvat odborníka. Elektrikář a instalatér vám zodpovědně poradí, jestli jsou rozvody v pořádku, případně, čemu je potřeba věnovat pozornost.

S technickým stavem také souvisí energetická náročnost budovy. Zvažte, jestli vám hodnocení F – Velmi nehospodárná, dostačuje. Také je vhodné přesvědčit se, co vše za zařízení zůstává v bytě. Zvlášť pokud je v inzerátu uvedeno, že je dům/byt částečně zařízen.

Skutečná velikost

Nezřídka se stává, že v inzerátech bývají, řekněme, nepřesné informace o velikosti obytné plochy. Větší byt je samozřejmě atraktivnější. Často bývají v takovém inzerátu započítané i užitkové plochy jako terasy, sklepy apod. Při prohlídce si můžete vše přeměřit, ale skutečnou výměru si můžete zjistit například ze zmíněného Listu vlastnictví.

Služby v bytovém domě

Pokud chcete pořídit byt, je dobré se před tím informovat, jaké jsou dostupné služby. Máme na mysli, zda je k dispozici společná televizní anténa, co internet a jeho poskytovatelé. Jak je to se společnými prostory jako jsou kolárna, půdní a sklepní prostory, kočárkárna, jak je to s případnou zahrádkou. Tyto věci si můžete zkontrolovat třeba u potenciálních nových sousedů nebo předsedy SVJ.

Okolí nemovitosti

Často se lidé věnují pouze samotnému bytu/domu. Ale rozhodně není od věci se podívat i po okolí. Jasně, základní představu už máte, protože jste hledali bydlení v nějaké lokalitě, o které jste si už určitě něco zjistili. Ale hledali jste jen na internetu, nebo jste okolí i zažili? Co parkování? Vedle vašeho bydlení sice může být parkoviště, ale taky může být věčně plné. Obchod s potravinami je sice za rohem, ale má v nabídce co potřebujete? Jak na vás působí okolí? I osobní pocity hrají roli pro příjemné bydlení. Jací jsou lidé v okolí? Jak vypadá ten park v sousedství, na který se těšíte? Spoustu informací vám můžou říct sousedé, ale určitě si okolí projděte.

Je toho hodně

S koupí nemovitosti se pojí opravdu hodně vyřizování a ověřování. Jde o velký krok, který je třeba promyslet. Ale není potřeba zoufat. Každá lepší realitní kancelář, jako je třeba FND reality, vám s tímto pomůže, nebo řadu věcí dokonce vyřídí úplně za vás. Mnoho informací získá a předloží vám je přehledně vypsané. Nebojte se. Když to zvládlo tolik lidí před vámi, tak vy taky.

Autor: FND Reality s.r.o.

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Při prodeji zajistíme kompletní servis: administrativu, reklamu a právní servis.


Vy hledejte nové bydlení

PROFESIONALITA

PROFESIONALITA

Profesionální makléř odvede maximum od focení nemovitosti přes prohlídky po prodej.


Vy čekáte na peníze

REKLAMA

REKLAMA

Vaši nemovitost během prodeje propagujeme nejen v realitních katalozích.


Buďte vidět

DŮVĚRA

DŮVĚRA

Můžete se na nás spolehnout. Doladíme s vámi všechny drobnosti při koupi nebo prodeji.


Nestresujte se

FINANCOVÁNÍ

FINANCOVÁNÍ

Ve spolupráci s FND Finance, vám pomůžeme s financováním koupě nemovitosti.


Vše na jednom místě